Alser – deținută de Albert Șerban – țeapă de 1,5 milioane euro pe bursă… Supraveghetorii bursei dorm, DIICOT își bea cafeaua, iar obligatarii încasează țeapă după teapă, încrederea în bursă se zdruncină, în timp ce deținătorii Alser își mută profiturile pe alte SRL-uri, lăsând cușca goală de venituri și plină de datorii

0
468

Bursă. Saga insolvenţelor în piaţa de obligaţiuni continuă. Obligatarii Alser Forest îi acuză pe Albert Şerban şi apropiaţii că au devalizat compania prin mutarea activităţii pe SRL-uri nou înfiinţate. Sesizare la ASF, plângere penală la parchet şi DIICOT. Prin memorandumul de listare a obligaţiunilor de 1,5 mil. euro Alser Forest şi-a asumat că nu va distribui dividende, dar a făcut-o ♦ Tot în document se menţionează că Intercapital Invest detinea un bilet avalizat care trebuia băgat la plată în 10 zile în caz de insolvenţă, dar consultantul autorizat spune că biletul nu era avalizat şi că Albert Şerban a refuzat să îl avalizeze.

Un grup de 45 de deţinători de obli­gaţiuni Alser Forest, com­pa­nie care şi-a cerut insolvenţa ca urmare a incapacităţii de plată, au reclamat compania din in­dustria forestieră la Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară, Parchetul de pe lângă Tribu­nalul Braşov şi DIICOT pentru suspi­ciuni de fraudă şi presupuse prejudicii de peste 1,5 mil. euro, valoarea obli­ga­ţi­u­nilor emise de companie în 2021.

ZF a încercat să obţină informaţii de la Albert Şerban, însă acesta nu a putut fi contactat. „Şerban Albert, în calitate de CEO, trebuia să fie de bună credinţă fata de creditori. În momentul în care avea cea mai mică îndoială că nu poate plati, era obligat să anunţe. Este clar şi din situaţiile financiare că nu a provizionat nimic pentru a plăti obli­ga­ţiunile. Vorbim de 1,68 mil. euro, nu de 2 lei“, spune Cătălin Chiciu, unul dintre obligatari, pentru ZF.

„În toate documentele emise pentru bursă spune că este sincer, de bună credinţă, dar au ţinut ascuns până şi faptul ca au depus actele pentru insolvenţă.“ În 2021, Alser Forest, condusă de Albert Şerban, a venit la Bursa de Valori Bucureşti cu obligaţiuni de 1,5 mil. euro, cu scadenţa în 2024, sub simbolul ALS24E şi cu o dobândă de 8% pe an. Obligatarul afirmă că societatea „a dat ţeapă de 1,5 mi­lioane de euro pe bursă“ şi că primele mişcări în acest sens au început la jumătatea anului 2023, când a început transferul activităţii de pe SA pe o serie de SRL-uri deţinute de Albert Şerban, Irina Şerban şi Dennis Şerban. „În timp ce Alser Forest SA este pe pierdere, toate <fiicele> lui Alser Forest SA, adică Alser Poducţie SRL (cui: 49045471), Alser Force SRL (47758304), Alser Power SRL (47699747), Alser Capital SRL (29289242) şi Anapurna Capital SRL (37831068) au profituri de milioane pe 2023. Numai Alser Poducţie SRL, înfiinţată în 01.11.2023, are un singur angajat şi în anul 2023 (adică în două luni) a făcut o cifră de afaceri de 2.297.600 lei şi un profit net de 2.257.373 lei“, adaugă Cătălin Chiciu.

SURSA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here