Gihan Erdal Eserghep – valorificarea potențialului orașului Constanța ca zonă de interes pentru dezvoltare economică

0
928

Gihan Erdal Eserghep, managerul unei companii de transport rutier din Constanța și candidat pentru funcția de primar al municipiului Constanța, dar și de consilier local își dorește să implementeze un pachet de proiecte care să determine redobândirea poziției economice a acestui oraș în topul marilor zone de dezvoltare din România. Astfel, dl. Eserghep precizează că poziția geografică a orașului și faptul că beneficiază de o infrastructură rutieră care va fi conexată la coridorul european de autostrăzi și împreună cu legăturile maritime și fluviale, cele feroviare, dar și  proximitatea față de aeroportul Mihail Kogălniceanu reprezintă premisele dezvoltării economice a acestei zone.

Constanța poate deveni o  zonă din ce în ce mai atractivă pentru investițiile industriale și logistice, cu un volum de spații industriale mai mare, având la bază o infrastructură rutieră care se dezvoltă, iar companiile de producție să caute angajați calificați și în număr cât mai mare în această zonă, având un impact social major. Constanța trebuie să urmeze exemplul Serbiei, care a devenit atractivă pentru companiile asiatice de producție, consolidându-și rolul de mijlocitor între Europa de Est și Vest.

Un parc industrial și logistic trebuie să cuprindă clădiri modern, dotate cu facilități de nouă generație, sisteme de pompe de căldură, iluminat LED, pardoseală industrială rezistentă, panouri fotovoltaice ce permit generarea de energie verde direct la punctul de consum, care să respecte protecția mediului. Este necesar ca și clădirile să fie dotate cu rampe de încărcare cu diferență de nivel și drive-in, pentru manipularea și transportul de mărfuri.

Companiile care pot beneficia de aceste facilități pot fi din diferite sectoare economice, precum transport, logistică, servicii de curierat, producție auto și electronice sau electrocasnice. Se impune să urmăm exemplul orașelor Oradea,  Arad, Timișoara sau Iași, Sibiu, care au reușit să implementeze astfel de exemple locale.

Aceste investitii determină dezvoltarea conexiunilor cu centrul orașului Constanța și cu șoseaua de centură a acestuia printr-o rețea rutieră eficientă care să nu pună în dificultate traficul existent în oraș, reducerea ambuteiajelor, a poluării și a timpului pierdut în trafic, a afirmat Gihan Eserghep.

O primă etapă dintr-un pachet de proiecte care rezolvă într-un mod integrat problema aglomerației din Municipiul Constanța o reprezintă construcția de pasaje rutiere supraterane și subterane. La orele de vârf se creează ambuteiaje, oamenii așteptând minute bune la intrarea și ieșirea din oraș. Pentru a elimina blocajele în trafic, se impune ca în cele 4 zone de acces în orașul Constanța (dinspre Mamaia, dinspre cartierul Palazu Mare, Dinspre Valul lui Traian și Lazu) să fie demarate lucrările de construire a pasajelor rutiere care să preia traficul rutier și acesta să devină fluent. Aceste lucrări trebuie să fie efectuate pe rând, nu simultan, pentru a nu bloca traficul.

O altă etapă este reprezentată de cea a construcției de pasaje și în intersectiile aglomerate din orașul Constanța și implementarea sistemului electronic de management al semaforizării din oraș, ținându-se cont de orele cu trafic aglomerat sau de zilele săptămânii.

Gihan Eserghep încurajează organizarea periodică a consultărilor dintre reprezentanții mediului de afaceri privat și cei ai administrației locale privind inițiativele locale, susținerea dezvoltării afacerilor în domeniul privat prin acordarea unor facilități fiscale de către autoritatea locală, iar acestea pot genera un impact direct în sens pozitiv asupra mediului de business.

Digitalizarea institutiilor publice, alături de profesionalizarea corpului de funcționari publici determină o îmbunătățire a relației de colaborare dintre mediul de afaceri privat și instituțiile publice, punându-se astfel bazele unor parteneriate publice-private cu interes economic zonal, a afirmat Gihan Eserghep.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here