Goana după aur?

0
424

Statele Unite continuă să investească masiv în inteligența artificială, mărind decalajul față de Europa și China.

În 2022, investițiile private americane în AI au ajuns la valoarea de 47,4 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât cele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și China la un loc. Chiar și în contextul unei scăderi globale a investițiilor în inteligența artificială (conform raportului AI Index Report 2023), SUA își demonstrează supremația într-o lume în care competitorii, deși conștientizează impactul tehnologiei AI asupra calității vieții și creșterii economice prin inovație, preferă să adopte o abordare mai precaută în privința investițiilor în acest sector.

În plus, reglementările adesea stufoase și stricte precum și birocrația din Europa contribuie la crearea unor bariere suplimentare, mai degrabă decât să faciliteze progresul și inovația. O Europă inovatoare trebuie să permită AI-ului să înflorească.

Emmanuel Macron a avertizat recent că noua legislație a UE privind inteligența artificială riscă să împiedice companiile europene de tehnologie în fața rivalilor din SUA, Marea Britanie și China: „Putem decide să reglementăm mult mai rapid și mai strict decât concurenții noștri majori, dar vom reglementa lucruri pe care nu le vom mai produce sau inventa. Aceasta nu este niciodată o idee bună”. Într-un articol publicat recent, scriam că AI are un potențial fabulos.

Așa cum revoluția industrială a transformat radical societatea, AI-ul are capacitatea de a marca începutul unei noi ere, declanșând o schimbare profundă în toate aspectele vieții noastre. AI-ul nu înlocuiește oamenii, ci le amplifică performanțele.

Consider că este esențial ca Europa să îmbrățișeze această revoluție tehnologică și să se pregătească pentru un viitor în care inteligența artificială nu este doar o opțiune, ci o necesitate.

 

Sursa: LinkedIn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here